Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Diş eti çekilmesi diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşerek kök yüzeyinin açılmasıdır.
Diş Eti Çekilmesi Hangi Yaş Gruplarında Görülür?
Genç ve yaşlılar olarak toplumun tüm bireylerinde diş eti çekilmesi görülür.
Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri Nelerdir?
Yanlış diş fırçalama tekniğiyle diş fırçalama, diş fırçalama sayısının günde 3 kereden fazla olması, sert diş fırçalama, dişlerdeki yer değişikliği, yüksek ve anormal frenulumlar, diş eti hastalıkları ve daha önce yapılmış hatalı dolgu ve kaplamalar diş eti çekilmesine yol açar.
Diş Eti Çekilmesi Yaşamamak İçin Dişlerimi Nasıl Fırçalamalıyım?
Dişler orta sert bir fırça ile dairesel hareketlerle fırçalanmalı ve asla çok sert olunmamalıdır.
Diş Eti Hastalıkları Diş Eti Çekilmesine Nasıl Sebep Olur?
Diş eti hastalıkları diş etinin içinde meydana gelen iltihapsal hastalıklardır. Diş etinin içerisinde oluşan iltihap dişi çevreleyen kemik dokusunda erime meydana gelir ve kemik dokusunda çekilmeye sebep olur. Diş eti dokusu da kemik dokusunu takip ederek diş eti çekilmesine sebep olur.
Diş Eti Çekilmesi Olan Dişlerin Etrafında Olan Kaplama ve Dolgularımı Tedaviden Sonra Kullanabilir Miyim?
Diş eti tedavisi sonucunda o bölgede bulunan tüm kaplama ve dolguların değişmesi gerekir.
Diş Eti Çekilmesi Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?
Diş eti çekilmesi fırçalamanın bozulmasına bağlı olarak diş üzerinde plak birikmesi kök çürüklerine, diş hassasiyetine ve estetik problemlere yol açar.
Diş Eti Çekilmesine Bağlı Olarak Diş Kaybı Yaşayabilir miyim?
Diş eti sınırının belli bir seviyenin altına düştüğü ve dişleri çevreleyen sert dokunun tamamen ortadan kalktığı durumlarda hastalarımız diş kayıpları yaşayabilir.
Diş Eti Çekilmesinde Tedavi Yolları Nelerdir?
Diş eti çekilmesi durumunda diş dokusu üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlılığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır.
Diş Dokusu Üzerinde Meydana Gelen Hasar Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti üzerinde meydana gelen hasarlar hasarlı bölgeye dolgu uygulanması veya dişin tamamiyle kapanması ile tedavi edilir. Bu şekilde meydana gelmiş hassasiyet sorunu da ortadan kalkar.
Hangi Durumlarda Diş Eti Cerrahisine Başvurulur?
Hastalarımızın ön bölgelerinde meydana gelmiş olan ve özellikle estetik problem yaratan durumlarda, diş eti hastalığının ilerlediği durumlarda ve arka dişlerde kaplamanın yeterli olmayacağı durumlarda diş eti cerrahisine başvurulur.
Diş Eti Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Diş eti cerrahisi iki şekilde uygulanır. Gretleme adı verilen ilk metotta hastamızın damağından alınan ve greft adı verilen pava dış eti çekilmesi olan bölgeye uygulanır. Kaydıma adı verilen ikinci metotta ise çekilme olan bölgesinin yanında sağlam doku varsa doku çekilmenin üzerine kaydırılırak kapatılır.
Acı Çeker Miyim?
Diş eti cerrahisi lokal anestezi altında yapılır ve ağız içerisinde yapılan diğer protez işlemleri ve cerrahi işlemlerden bir farkı bulunmaz. Operasyon sırasında hiçbir ağrı meydana gelmemekte sonrasında ise bir ağrı kesici yeterli olmaktadır. Greftleme metodu kullanılan hastalarda bazen damak içerisinde açık yara kalır. Bu dört gün boyunca o bölgeye herhangi bir şey değdiğinde konforsuzluğa sebebiyet verebilir. Bu konforsuzluk 1 hafta içerisinde tamamen geçer ve yara bölgesi hiçbir iz bırakmadan iyileşir.
Operasyon Sonrasında Nelere Dikkat Etmeliyim?
Operasyon sonrasında en dikkat edilmesi gereken konu o bölgenin mekanik travmadan uzak tutulmasıdır. Yediklerinize dikkat etmeli ve sert besinlerden uzak durmalısınız. Operasyon bölgesinin temiz tutulması tedavinin sonucunu etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Tedavi Sürecinde Sigara Kullanabilir Miyim?
Operasyon öncesinde ve sonrasındaki bir haftalık iyileşme sürecinde olabildiğince sigaradan uzak durulması gerekir. Bölgede yeni bir doku meydana geldiğinden o dokunun beslenmesi çok önemlidir ve sigara kullanımı beslenmeyi olumsuz olarak çok etkiler. Çok yoğun sigara içen hastalara diş eti tedavisi yapılması uygun değildir.
Diş Eti Operasyonundan Sonra Dikiş Atılır Mı, Dikiş Olursa Kaç Gün Sonra Alınır?
Diş eti operasyonlarından sonra genellikle dikiş atılır ve dikişler operasyondan bir hafta sonra alınır.
Diş Eti Operasyonundan Sonra İz Kalır Mı?
Greftleme işlemlerinde greftin alındığı bölge ile greftin yerleştirildiği bölge arasında hafif bir renk farkı olur. Yapay üretlerin kullanıldığı durumlarda ve kaydırma operasyonlarında iz kalmaz.
Diş Eti Tedavisindeki Yenilikler Nelerdir?
Son yıllarda diş eti tedavisinde birçok yenilik meydana gelmiştir. Grefleme operasyonlarında artık birçok vakada hastadan alınan greftler yerine yapay greftler kullanılır ve bu tedavi sonrasında oluşan konforsuzluğu ortadan kaldırır. Kaydırma operasyonlarında kullanılan mine matrix proteinli esaslı jeller tedavilerin başarı oranını yükseltir ve tedavi sonrasında oluşan konforsuzluğu azaltır.